Siden Anden Verdenskrig var dansk landbrugs produktion skudt kraftigt i vejret. En vigtig indikator var det såkaldte kvælstofoverskud. Det vil sige den mængde af kvælstof, som ikke bruges af planterne, og som derfor kan blive udvasket og i princippet havne i grundvandet, i søerne og i havet.
I 1950 havde kvælstofoverskuddet i landbruget været 60 kg N per hektar. I 1981 var overskuddet oppe på 180 kg N per hektar. Der var især to årsager til stigningen. Dels øget forbrug af kunstgødning på markerne, dels at dyrene i langt højere grad blev fodret med importeret foder – for eksempel sojabønner – i stedet for kun at spise græs.
En ting er kvælstofoverskuddet, en anden ting er imidlertid, hvor meget af det overskydende kvælstof som rent faktisk havner i grundvandet i form af nitrat. Det afhænger i høj grad af de lokale geologiske og hydrogeologiske forhold.
Det viste sig hurtigt, at især et område i Jylland er stærkt udsat. Området, som også kaldes ‘nitratbæltet’, ligger mellem Grenaa, Silkeborg, Viborg, Nykøbing Mors, Løgstør og Aalborg. Egnens jordlag består mest af sand og grus, som dækker et lag af kalk med sprækker i. Dermed er der mulighed for, at nitratholdigt vand fra overfladen siver hurtigt mod grundvandet.
Læs også Forskere får mundkurv på