Rokkesten Rutsker
I Rutsker Højlyng finder du Bornholms største forsamling af store vandreblokke. På en times rundtur til fods når du ud over områdets Store og Lille Rokkesten også forbi den mystiske Stenrøret og sjove Fabeldyret samt en række andre men unavngivne løse blokke, der tilsammen giver landskabet sit særegne præg.
Blokkene består af Bornholmsk Gnejs. De fleste har bølget overside og kantede sider, der tyder på, at indlandsisens først har bevæget sig henover stenene, da de lå fastlåste i klippeoverfladen, men senere evnede at vriste den ud af overfladen og flytte dem et stykke.
Store Rokkesten i Rutsker Højlyng består af Bornholmsk Gnejs. Farven er rødlig, hvilket skyldes kalifeldspat, og sortstribet med mørke mineraler af biotit og hornblende. Øvrige mineraler er kvarts og plagioklas. Fordelingen er omtrent en tredjedel til hver af de tre hovedmineraler kalifeldspat, plagioklas og kvarts men med overvægt af kalifeldspat. Stribningen, eller foliationen som geologerne kalder det, er det kendetegn, som adskiller gnejs fra de mere homogene granitter. Den bornholmske gnejs hører til de ældre bjergarter på Bornholm med en alder omkring 1,7 milliarder år.
Rutsker Højlyng ligger i det bornholmske gnejsområde, så Rutskers Rokkesten er en lokal ledeblok. Den er med andre ord ikke flyttet langt, da indlandsisen regerede.
Den bølgede overside er glatsleben af indlandsisen. De øvrige sider er brudflader.