Musestenen

Musestenen

Musestenen er rund og glat og ligner en mus med ører og mund set fra en bestemt vinkel. Kun halen mangler! Den er kun delvist overgroet af laver og er derfor en god sten, hvis man vil se karakteristisk granit.
I dag ligger Musestenen på stranden, men under isvinteren 1892/93 skruede havis den i vejret, så den omtrent hang i toppen af et bøgetræ.

Stenen består af rød og grå mellemkornet granit. Der er muligvis tale om en Småland-granit. En flad sten i vandet er muligvis et afskallet stykke.

Karlen på Møn

Musestenen på Vemmetofte Strand er ifølge sagnet kastet af en karl på Møn efter hans utro kæreste, der boede der ved strandbredden. Stenen nåede dog hverken bredden eller pigen.

Musestenen er rund og glat

 


 

Henrik J. Granat, GEUS

Folderen ”Vandreture i private skove, Vemmetofte, Sydsjælland

Carlsen, J. (2012): Musestenens landing i 1892-93

Krause, K. (2005): Die gröβten Findlinge in Dänemark. Geschiebekunde Aktuell, Sonderheft 6, Hamburg/Greifswald oktober 2005. Stein 26.

Andersen, S. (2001): Vandreblokke i Danmark, løbenr. 1-49, Foreløbig registrering. Upubliceret rapport Skov- og Naturstyrelsen. Løbenummer 30.

Lidegaard, M. (1994): Danske sten fra sagn og tro, side 104.

Schmidt A.F. (1932): Danmarks Kæmpesten, side 158-159.

Fotos: Henrik J. Granat

Udforsk stenen

Læs mere om Musestenen

Musestenen har en omkreds på 12 meter.

Besøg Musestenen

Musestenen ligger i Vemmetofte Sogn i Faxe Kommune. Der er offentlig adgang langs Danmarks kyster.

Kør forbi Vemmetofte Kloster til Vemmetofte Strand. For enden af vejen Ny Strandskov findes P-plads ved Restaurant Skovfogedstedet. Herfra kan du gå mod sydvest ad skovvej langs vandet. Efter ca. 1 km kommer du til Musestenen, der ligger i vandkanten. En lidt længere gåtur (ca. 2 km) begynder i Sibirien i nordøstenden af Faxe Ladeplads.
Folderen 'Vandreture i private skove, Vemmetofte, Sydsjælland' viser vej.