Giberstenen

Den sydlige omegn af Aarhus fik sig en tung seværdighed i 2022/2023. En 40 tons kæmpesten dukkede frem under gravearbejdet til den nye Giber Ringvej. Nu troner smuksakken på toppen af samme brune lerjord, den har ligget indkapslet i, siden den smeltede ud af kæmpegletsjeren fra Det Østjyske Isfremstød for omkring 18.000 år siden.

Geologi

Kolossen er stribet. Den består af stenarten gnejs. I den ene ende ligger parallelle striber aflange og ultratynde som knappenåle. I den anden ende ses bredere bånd, og en enkelt åre omkring 15 cm bred står markant frem på samme måde, som den nye Giber Ringvej skærer landskabet fra Aarhus Motorvej til Oddervej.

Gnejs opstår, når kontinentalplader støder sammen, og bjergkæder foldes op. Dybt i jordskorpen blev trykket så stort, at mineralkornene blev trukket og strukket lange og flade. Udgangsbjergarten har muligvis været en granit. Rødbrune bånd af kalifeldspat ses sammen med tynde sorte striber af glimmermineralet biotit.

10 km nord for Aarhus ligger Skæringstenen som vartegn for et boligområde. Skæringstenen består af granit. 10 km syd for Aarhus ligger den nyopdagede kæmpesten ved Giber Ringvej. Giberstenen består af gnejs. Granit i nord, Gnejs i syd. Aarhus i balance!

Giberstenens bjergarter
Mineralkornenes ses store i pegmatiske årer af rødbrun kalifeldspat og grå til glasklar kvarts. Foto Henrik J. Granat

Stenens størrelse

Giberstenen måler 4,4 meter på længste led. Vinkelret på bredden måler den 2,5 m. Og den er 2,5 m høj. En anslået vægt bliver på den baggrund knap 40 tons, hvis man regner med, at gnejs har vægtfylden 2,7 ton per kubikmeter.


 


 

Feltbeskrivelse, tekst og fotos: Henrik J. Granat, GEUS

Petersen, H. (2023 engang): Byens nye rundkørsler skal udsmykkes. Mårsletbladet, Mårslet Fællesråd.

Udforsk stenen

Læs mere om Giberstenen

Med Giberå, Giber Bro og den nye Giber Ringvej i nærheden, syntes Giberstenen et oplagt navn at vælge til den nyopdukkede kæmpesten. Deri var Aarhus Kommune samt Fællesrådene for Beder-Malling-Ajstrup og Mårslet enige. Så sådan blev det.

Under overskriften ”Byens nye rundkørsler skal udsmykkes” i Mårsletbladet foreslår Mårslet Fællesråd, at den store sten fra Giber Ringvej kan placeres i en af områdets nye rundkørsler. Dette med henvisning til, at en stor sten, der lå i vejen for udlægning af fjernvarmerør, fandt vej til en rundkørsel nordligst i Mårslet ved Hørretvej. Og hvis den løsning blev kommunen for dyr, var et alternativt forslag en skulptur baseret på en sprængt sten. Heldigvis har Aarhus kommune ingen planer om sprængning. Alle er vist enige om, at Giberstenen er mest værd i eet stykke.

De viste billeder af Giberstenen blev taget i marts 2023, da stedet stadig bar præg af byggeplads. Meget kan have ændret sig siden. Der arbejdes på at forbedre adgangsforholdene. Foto Henrik J. Granat.

Besøg Giberstenen

Adgang

Giberstenen troner højt og frit synlig ved vejkrydset mellem Giber Ringvej / Oddervej 451. Anderledes svært er det at komme hen til stenen, fordi der findes hegn langs de to veje. Der findes ikke oplagte parkeringsmuligheder ved krydset, og det er noget rod at rende rundt på de befærdede veje.

Aarhus Kommune arbejder med at lave vild natur mellem Beder og Malling. Beder-Malling Fællesråd bliver taget med på råd. Den store sten kommer givetvis til at indgå i udviklingen af området. Hvor langt Kommune og fællesråd er kommet med planerne, vides ikke i skrivende (februar 2025).

 
Find Vej
Stenen ligger ved vejkrydset mellem Giber Ringvej / Oddervej 451, der findes mellem Malling og Beder 10 km syd for Aarhus centrum.
 
Koordinater

56°3.1820'N 10°11.4740'Ø