Mekanismen, der ligger til grund for massive tilbagetrækninger af den grønlandske iskappe er ikke fuldt forstået, eftersom det atmosfæriske CO2-indhold under MIS11 lå relativt lavt, svarende til det præ-industrielle niveau på 280 ppm. Muligvis har iskappen responderet på en langvarig klimaopvarmning som følge af øget solindstråling betinget af astronomiske variationer. En anden mulighed er at iskappen har reageret på forhold som er utilstrækkelig belyst, eksempelvis en øget varmetransport forbundet med den vest-grønlandske havstrøm, eller ændrede temperatur/flyde-forhold langs bunden af isen.
Havets stigning som følge af menneskeskabte klimaforandringer afhænger af, hvordan isen på polerne reagerer på den globale opvarmning. Hvis den grønlandske indlandsis smelter fuldstændigt, kan havets niveau stige med mere end 7 meter. Men vores viden om isens langsigtede reaktioner på klimaopvarmning og dens rolle i Jordens klimasystem er begrænset.
Ekspedition 400 forsøger at udfylde de huller i vores viden om den nordlige del af den grønlandske indlandsis' udvikling og variation ved at undersøge sedimentarkiver fra varme og kolde perioder i de seneste ca. 30 millioner år. Disse arkiver omfatter også perioder, hvor atmosfærens indhold af drivhusgasser var højere end i dag.
Ved at foretage boringer på syv forskellige steder langs en linje fra den nordvestlige grønlandske kyst til Baffinbugten, vil forskerne indsamle sedimentprøver, der kan give et detaljeret kronologisk billede på is- og klimavariationer i regionen.
Disse prøver vil give os information om de miljøforhold, der eksisterede før istiden, samt optegnelser over, hvordan den nordlige del af den grønlandske indlandsis voksede frem for første gang. Det vil også gøre det muligt at studere de is- og varmeperioder, hvor iskappen voksede til sin maksimale udstrækning ved kontinentalsoklens kant og trak sig tilbage mod land, muligvis smeltende næsten helt væk.
Du kan finde mere information om ekspeditionens forskningsmæssige formål på engelsk på siden her:
International Ocean Discovery Program Expedition 400.