Et barndomsminde skrevet af Søren Berg, 2024.
Jeg kom i området ved Katholm Skov som barn fra jeg var ca. 6 til 16 år gammel. Mine forældre lejede i den periode et gammelt husmandssted ved Ålsrode, som vi brugte som sommerhus. Dengang besøgte vi af og til stenen, når vi tog til stranden. Huset var ret fugtigt og bar med rette det lidet poetiske navn ”Blæverborg”. Navnet var ligefrem hugget ind i en stor sten, som stod ved et hushjørne.
Ejeren på Katholm havde i begyndelsen af 1960’erne fået stenen i skoven gravet delvis fri. Planen var at få den flyttet op til godset, men det mislykkedes, den var ganske givet alt for tung. Det var et stort tilløbsstykke på egnen, kan jeg huske, med de store kranbiler og blokvogne inde i skoven (1).
Min mor var særdeles geologiinteresseret, så det kan være derfor, skovstenen var noget særligt i min familie. F.eks. samlede vi rigtig mange ”sebedejer” (2) og endte med at have et helt grus-stykke belagt med dem ved det lejede husmandssted. De flotteste blev brugt som pynt indendørs. De blev alle fragtet med til mine forældres hus i Århus, hvor jeg er opvokset, da lejeperioden sluttede i 1972.
Som jeg husker det, havde stenen ikke noget navn ud over ”den store sten nede i skoven”, så jeg kan ikke hjælpe med et lokalt navn. Hvis jeg må foreslå noget, vil ”Katholmstenen” da være et fint navn, men det kollidere jo lidt med Katholmblokke. Så måske ”Katholm Skovstenen” i stedet?
Havknudestenen kom vi også tit forbi på gåture langs stranden. Nu er det ret mange år siden, jeg sidst har set Havknudestenen, men som jeg husker det, lå den i min barndom også i vandkanten. Jeg er i hvert fald sikker på, at vi aldrig kunne passere stenen på vandsiden. Så kysten ved Havknuden har, som jeg ser det, ikke flyttet sig meget i de ca. 50 år, der er gået.
(1) Katholm Gods og Katholm Skov ejedes i 1960’erne af Carl Frederik Collet. Sønnen Peter Collet overtager Katholm i 1971, og han husker ikke noget om et mislykket flytningsforsøg af Katholm Skovs største sten. Han fortæller derimod, at den 17 tons tunge sten ved indgangen til Havknudeskoven blev hentet op fra stranden. Der kan være sket en forveksling af de to sten. Eller også blev Katholm Skovsten virkelig forsøgt flyttet, men historien huskes kun af ganske få efter godt 50 år. Dokumentation for flyttehistorien efterlyses. Det er bare at henvende sig til Henrik J. Granat på mail hjg@geus.dk.
(2) En sebedejesten er et forstenet søpindsvin. Sebedejesten eller tordensten skulle ifølge overtroen have fået sine fem karakteristiske striber fra lyn. Da lynet aldrig slår ned to gange samme sted, kan et forstenet søpindsvin i vindueskarmen virke som værn mod lynnedslag – altså ifølge overtroen. Ordet sebedeje kommer af Bibelens Zebedæus, hvis sønner – Jakob og Johannes - kaldtes tordensønnerne.