Opdag Grønland hjemmefra med nyt GIS-værktøj

24-02-2021

Der foregår oceaner af forskning i Grønland hvert år inden for emner som gletsjere, havis, Indlandsisen, vandenergi, miljøbiologi og meget andet. Nu bliver mange af de data samlet ét sted, så det er nemmere at finde dem, downloade dem og lave sine egne kort.

Billede af et GIS-kort med forskellige data vist
Et eksempel på et kort, hvor der er valgt datasæt med beskyttede fugleområder, iskerneboringer, fremtidsscenarier for isens udbredelse m.m. Udklip: QGreenland

En stor del af den eksisterende data om Grønlands natur, geologi, infrastruktur m.m. kan nu tilgås og downloades ganske gratis i form af interaktive GIS-kort (Geografisk Informations System). Det sker gennem et nyt GIS-værktøj ved navn QGreenland, som frigives i dag.

QGreenland er udviklet sammen med en gruppe forskere, undervisere og GIS-udviklere fra USA, Grønland, Danmark (herunder GEUS) og Norge. GIS-værktøjet er 'open source', og alle data er såkaldt 'open data', så de er tilgængelige for offentligheden frem for eksempelvis at ligge bag en betalingsmur.

”Det kan være en udfordring for undervisere, forskere og borgere at udforske grønlandske data, fordi de er vidt spredte og kan være svære at samle. QGreenland-teamet har gjort arbejdet med at samle data på vegne af brugerne, og resultatet er et sjovt og brugervenligt værktøj for alle,” siger Twila Moon, leder af projektet og forsker ved det amerikanske National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

GEUS-data skal ’ud at arbejde’

Datapakken tæller indtil videre grundkort med topografi, geologi m.m., kort over særlige fugleområder, ændringer i Indlandsisen, havis, hydrologi, fredede områder og meget andet. Alt sammen data, man selv kan vælge ud og lægge sammen, så man får et kort med præcis de parametre, man er interesseret i. Noget, som forsker Niels Jákup Korsgaard fra GEUS’ Afdeling for Glaciologi og Klima ser mange fordele i. Han har fungeret som redaktør sammen med 11 andre forskerkolleger fra bl.a. DMI, DTU, grønlandske ASIAQ, Grønlands Naturinstitut og Grønlands Universitet.

”Med undtagelse af for eksempel satellitbilledmosaikker kan du downloade det hele og tage det med på feltarbejde. Det er rigtig rart at have mange data tilgængelige, uden at det kræver god internetopkobling. Så hvis jeg f.eks. får et uventet resultat, kan jeg med det samme tjekke det op mod andre data og undersøge, om tingene kan hænge anderledes sammen,” siger han. 

Derudover er han glad for, at den kæmpestore mængde data om Grønlands natur, som GEUS har brugt mange år på at indsamle, bliver udstillet brugervenligt gennem værktøjet.

”Vi vil jo meget gerne have vores data ud at arbejde, så de gør så meget gavn som muligt. Det her er en effektiv måde at synliggøre dem på for flere mennesker.”

Arbejdet med at udvælge og udstille de mange forskellige datasæt har ikke mindst givet ham selv en øget forståelse for regionen, fortæller han.

”Det har været lidt af en øjenåbner for, hvor mange data der faktisk er på Grønland fra mange andre forskningsdiscipliner end min egen. Mange andre muligheder og sammenhænge.”

Mere data undervejs

Det er dog langtfra alt fra GEUS, der er inkluderet i QGreenland, tilføjer Niels Jákup Korsgaard. Der måtte skæres en del fra, fordi der simpelthen ikke var plads nok i denne første version. Fremover vil GEUS derfor bidrage yderligere til QGreenland med data fra sit katalog af frie grønlandske data.

”Lige nu er der tale om en grundpakke bestående af grundkort med bl.a. topografi, stednavne og politiske grænser suppleret med en omfangsrig pakke med de væsentligste tematiske geodata. Det hele er forberedt med kartografi, så det er nemt at undersøge data og producere kort, som løbende får tilført mere og mere data på alle områder,” siger han.

Gruppen regner med, at der fremover bliver lavet temapakker, så man for eksempel kan få  en pakke med glaciologiske og hydrologiske data fra Grønland.

Niels Jákup Korsgaard
Forsker
Afdeling for Glaciologi og Klima
Mobil91333836
Johanne Kusnitzoff
Journalist
Afdeling for Presse og Kommunikation
Mobil91333954

Om QGreenland

Udgivelsen den 24. februar er første version designet til offentlig brug. QGreenland-teamet planlægger mindst to yderligere årlige udgivelser.  

Holdet modtager meget gerne feedback og ideer til videreudvikling på qgreenland.info@gmail.com.

QGreenland kører på QGIS-software, som er gratis og tilgængelig til Mac, Windows og Linux.

Læs mere her. 

Se flere GEUS-data

På Grønlandsportalen kan du også udforske grønlandske data og kort.