Nyheder fra GEUS

Tilbage

5. oktober 2017

Nyt studie baner vej for forudsigelse af smeltevandsflom fra Indlandsisen

Et nyt studie af smeltevandets strømning fra Indlandsisen i Grønland giver mulighed for at varsle, hvornår man kan forvente flom i de store floder, som strømmer fra isen.

Studiet, som er publiceret i det internationale tidsskrift The Cryosphere, bruger afstrømningsdata fra Watson River ved Kangerlussuaq i Vestgrønland, og afsmeltningsdata fra målestationer på Indlandsisen. Undersøgelsen viser at måde Indlandsisens form og tilstedeværelsen af længerevarende varme perioder har betydning for, hvor voldsomt afstrømningen i floderne bliver.

"Instrumenteringen er allerede på plads. Vi mangler bare kodningen, så kan vi producere et automatiseret system, der fortæller os, hvor meget smeltevand der er på vej, og som underetter myndighederne med et par dages varsel," siger Dirk van As fra GEUS og hovedforfatter på studiet til videnskab.dk.

Læs artikel på videnskab.dk:
Forskere: Vi kan forudse kæmpe oversvømmelser i Grønland
videnskab.dk/naturvidenskab/forskere-vi-kan-forudse-kaempe-oversvoemmelser-i-groenland

Læs artiklen:
Hypsometric amplification and routing moderation of Greenland ice sheet meltwater release, The Cryosphere, 11, 1371-1386, https://doi.org/10.5194/tc-11-1371-2017, 2017.
www.the-cryosphere.net/11/1371/2017/

Kontakt:
Seniorforsker Dirk van As
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Telefon: 91 33 38 18
E-mail: dva@geus.dk

Startside