På figuren er jordskælvszonen delt op i 3 sektioner: A, B og C. Den gennemsnitlige bevægelse er ca. 4 meter i sektion A, ca. 11 meter i sektion B og ca. 14 meter i sektion C. Man ser, hvordan den burmesiske plade har bevæget sig mod vest/sydvest imod brudzonen, hvorimod den indiske plade vest for brudzonen har bevæget sig i den modsatte retning. Samtidig ser man også, at bevægelserne er meget lokale, og blot få hundrede kilometer fra denne brudzone er bevægelserne relativt små.
Med GPS har man fastslået, at den overordnede hastighed af den indiske plade er ca. 6 cm om året. Ved Sumatra-jordskælvet registrerede man bevægelser på op til 11 meter i løbet af nogle få minutter.
Dette passer fantastisk godt sammen med, at det sidste store jordskælv i dette område fandt sted for ca. 180 år siden. I denne tid har nabopladen derfor bevæget sig 180 år gange 6 cm pr. år, hvilket giver 10,40 meter.
Der er derfor en god chance for, at hovedparten af de spændinger, der er opbygget over de seneste 180 år nu er udløst. Der kan derfor godt gå mange år, inden der igen kommer et nyt stort jordskælv i nøjagtig samme område.
Til gengæld kan man se på figuren nedenfor, at lige syd for Sumatra-jordskælvet og det store efterskælv har GPS-stationerne ikke bevæget sig. Det bekymrer forskerne, for her er spændingerne ikke blevet udløst. Derfor er der særlig stor risiko for, at der kommer et stort jordskælv i dette område. Men præcist hvor og hvornår jordskælvet kommer, er man desværre ikke i stand til at sige.