Tirslundstenen

Tirslundstenen (Tislund Stenen) ligger frit tilgængelig i en lund i Tirslund Plantage. Den er en rigtig klatresten med en omkreds på 16 meter og et stort hak i toppen, som den fik i 1792, da den lokale præst forsøgte at sprænge den.

Tirslundstenen består af gnejs med aflange rødbrune kalifeldspatkrystaller, der er tydeligt ensrettede. Krystallerne er typisk 5-6 cm lange og 1-2 cm brede og ofte med karlsbadtvillinger. Herimellem findes kvarts og lys plagioklas. De sorte mineraler er sandsynligvis hornblende.

Tirslundstenens rejse

Tirslundstenen ligger på Holsted bakkeø mellem Holsted og Brørup i det randmoræne¬landskab, som Tirslund Bjerge tilhører. Tirslundstenen har ligget eksponeret for stråling fra himmelrummet i knap 75.000 år. Den så altså dagens lys igen efter rejsen indkapslet i indlandsisen for 75.000 år siden. Eksponeringstiden antyder, at Tirslundstenen er bragt til Tirslund under sidste istid i Mellem Weichsel. Ristinge Isstrømmen nåede for 55-50 tusind år før nu omkring 25 km længere mod vest end Hovedfremstødet, der stod ved Hovedstilstands¬linien for 23-21 tusind år siden. Områdets marksten har overvejende Baltisk og muligvis Svensk oprindelse. At Tirslundstenen kommer fra Østersøegnene er ikke usandsynligt.