Fedtstensfigurer og -kunst

I Grønland er fedtsten blevet anvendt i over 3000 år af forskellige kulturer som Saqqaq-, Dorset-, og Thule-kulturen, samt af Nordboerne og Herrnhuterne. De har bl.a. brugt fedtsten til køkkenredskaber, lamper, husfacader, handelsvarer og kunst.

I begyndelsen blev fedtsten mest brugt til praktiske formål såsom lamper, gryder og vandkar. Men da de første europæere kom til Grønland i 1600-tallet, opstod der en efterspørgsel på brugskunst og souvenirs, som europæerne kunne tage med hjem som minde om deres tid i landet.

Tranlamper

Tranlamper. Øverst en halvmåneformet tranlampe fra tidlig Thule-kultur. Venstre skål: Dorset-kultur. De to skåle til højre: Saqqaq-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.

Det kulturelle håndværk

Fedtstensbearbejdning går tit i arv i blandt familier, og håndværket bliver givet videre ved mundtlig overlevering. F.eks. hvor man henter fedtsten, og hvordan man udtager og bearbejder fedtsten. Fedtstensbearbejdning er et af de ældste håndværk i Grønland og er i dag et af symbolerne på grønlandsk identitet.

Fedtstenskunstnere i Grønland og Canada

I Canada har regeringen gjort et stort arbejde for at fremme fedtstensforarbejdning og figurer som reel kunst og ikke blot som brugskunst eller souvenirs – bl.a. ved at indsamle viden blandt ældre og oplære unge i at finde, udtage og bearbejde fedtsten. Det betyder, at der i dag findes mange fedtstenskunstnere i Canada.

Fedtstensfigur

Dorthie Kristoffersen, 1989. Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Per Fly, ældre par. Nuuk Kunstmuseum.

I Grønland findes også mange dygtige fedtstenskunstnere. Men på trods af fedtstens lange historie i Grønland er stenens kulturelle værdi ofte lidt overset, og der skal stadig gøres et stykke arbejde for ikke at miste den viden, som de ældre har om fedtsten i Grønland. Nogle af fedtstenskunstnernes værker kan opleves på Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Fedtstensfigur hvor der er skraveret et personnummer på kvinden ’Agathe’ der levede på Uummannaq øen. Peter A. Toft, Nationalmuseet.

Tranlampe, sen Thule-kultur

Tranlampe, sen Thule-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.