Ny version af feltapp gør det nemmere for forskerne at indsamle forskellige typer data

29-06-2023

Den nyeste version af GEUS' egenudviklede feltapp baseret på ArcGIS Field Maps gør blandt andet samling af mange forskellige typer digitale data fra felten nemmere.

En hånd holder en smartphone op med skærmen vendt mod kameraet. På skærmen, der er tændt, kan man se et udsnit af et kort med en rute og nogle informationer under. Det er feltappen. I baggrunden ses nogle bjerge eller bakker og en solnedgang eller opgang i orange nuancer. Baggrunden er sløret.
Feltappen kan også fungere offline, når geologerne er i felten i fjerntliggende områder. (Christian Brogaard Pedersen, GEUS)

Geologisk datacenter har udgivet den nyeste version 2.0 af GEUS’ internt udviklede feltapp til geologisk data- og prøveindsamling i Grønland. Appen er baseret på ArcGIS Field Maps og er i stand til at fungere offline med GPS-sporing i fjerntliggende områder. Feltappen indeholder forskellige grundlæggende baggrundskort, såsom geologiske og topografiske kort samt satellitbilleder, der er vedlagt på feltenheden.

Tre forskellige screenshots fra feltappen ligger side om side. De to af dem viser udsnit af kort og det sidste viser registreringssiden for prøvetagning. Det ser ud som om de tre screenshots svæver i luften og der er en skyggeeffekt under dem.

Billede: GEUS’ feltapp v.2.0 til geologisk data- og prøveindsamling i Grønland med forskellige grundlæggende kort, såsom et topografisk kort, Sentinel-2 satellitbilleder og geologiske kort. (Christian Brogaard Pedersen, GEUS.)

Appen kan spore placeringen af hver enkelt geolog og markere deres GPS-position på et kort. På samme vis kan appen registrere lokaliteten af alle prøveindsamlinger og geologiske strukturmålinger. Ved hjælp af en brugervenligformular, kan geologen specificere prøvetypen og indsnævre beskrivelsen ved hjælp af forskellige valgmuligheder.

Appen har i alt 39 kodelister med over 800 kodede værdier, hvoraf nogle kombineres til betingede værdier. Den geologiske information er baseret på GEUS’ stratigrafiske database og andre forskellige internationale databaser. Appen gør det muligt at vedhæfte forskellige datafiler såsom noter, lydfiler, videoer og feltfotos taget med feltappen for hver lokalitet.

Når geologerne vender hjem, kan appen synkronisere alle indsamlede prøver, placeringer og målinger samt vedhæftninger til GEUS’ ArcGIS infrastruktur. Herfra kan geologen øjeblikkeligt få adgang til alle kombinerede feltdata enten online eller via deres ArcGIS Pro program på deres arbejdsstation. Derudover kan geologerne også få adgang til en web app med et udviklet dashboard, der viser statistikken for alle indsamlede feltdata, såsom hvornår prøven blev indsamlet, af hvem og til hvilket formål.

Billedet er et screnshot af dahsboardet man kan se i webappen. Der er sort baggrund. Øverst er der et udsnit af et kort. Der er en række data der fremgår, f.eks. antal lokaliteter, antal prøvesamlinger og andre lignende data.

Billede: Dashboardet er webapp, som viser statistikken fra sidste års feltdataindsamling i Østgrønland. (Christian Brogaard Pedersen, GEUS.)

Appen er blevet delt med Mineralmyndigheden under Grønlands Selvstyre (tidligere MMR) til deres feltarbejde i år.

Ved spørgsmål omkring appen eller anden henvendelse, er man velkommen til at kontakte Christian Brogaard Pedersen og Mette Svane Jørgensen.

Denne artikel blev oprindeligt delt af Christian Brogaard Pedersen på LinkedIn den 27. juni 2023.

Christian Brogaard Pedersen
Digital innovationsansvarlig
Geologisk Datacenter
Mette Svane Jørgensen
GIS-specialist
Geologisk Datacenter
Telefon91333978
Malene David Jensen-Juul
Kommunikationsmedarbejder
Presse og Kommunikation