Analyse af betonindustriens adgang til råstofferne sand og sten

Publiceret 06-02-2017
Nyhed

En ny rapport fra Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) analyserer betonindustriens adgang til tilslagsmaterialerne sand og sten i Danmark med henblik på at vurdere om industrien både på kort og lang sigt kan få de råstoffer, den har brug for.

Beton er et af mest de anvendte byggematerialer i verden. Materialet er populært, fordi det kan formes og både er stærkt og vejrbestandigt. Beton er et vigtigt materiale for den danske bygge- og anlægssektor, som beskæftiger omkring 150.000 personer og har en årlig omsætning på ca. 200 mia. kr. Hertil kommer beskæftigelsen og indtjeningen i råstofindvindings- og betonbranchen med henholdsvis 5.000 og 1.000 ansatte og en årlig omsætning på 6 og 2 mia. kr.

Den nye rapport 'Råstofforsyning: Fra sand og sten til betonbyggeri' fra MiMa ser nærmere på de udfordringer, som betonindustrien har med forsyningen af råstofferne sand og sten. Rapporten gennemgår organiseringen af betonindustriens tre sektorer: fabriksbeton, betonelementer og betonvarer med fokus på branchens behov for råstofferne sand, grus og sten og undersøger hvilke krav producenterne stiller til råstofferne og hvori branchens udfordringer består. Tilsvarende gennemgås erhvervsstrukturen for danske indvindere af råstoffer.