Dansk teori forklarer dannelsen af unikke klipper i afrikansk meteorkrater

Publiceret 16-11-2016

Danske undersøgelser ved Vredefort meteorkrateret i Sydafrika viser, at de unikke klipper der er dannet ved rystelser og ikke ved gnidning.

Ny dansk forskning, som er publiceret i det internationale tidsskrift Journal of Geological Society, viser at de unikke klippeformationer i det sydafrikanske meteorkrater Vredefort blev dannet ved de enorme rystelser, der fulgte efter meteornedslaget for to milliarder år siden.

Resultaterne forkaster tidligere teorier, der peger på, at klippeformationerne blev dannet ved, at klipperne gned mod hinanden.

"Vores fund er, at vi påviser, at de her meget markante klipper ikke er resultatet af sideværts bevægelser, som man hidtil har troet, men i stedet resultatet af voldsomme rystelser. Det er en hidtil ukendt geologisk mekanisme for deformation af klipper, som ikke har været beskrevet før, og som også kan forklare mange andre klippestrukturer rundt om i verden," fortæller seniorforsker Adam Garde fra GEUS til videnskab.dk.

Læs artikel på videnskab.dk: Dansk teori forklarer dannelsen af unikke klipper
http://videnskab.dk/naturvidenskab/dansk-teori-forklarer-dannelsen-af-unikke-klipper

Læs artikel:
A.A. Garde & Martin B. Clausen 2016: A centennial reappraisal of the Vredefort pseudotachylytes: shaken, not stirred by meteorite impact. Journal of Geological Society. The Geological Society of London.
http://jgs.lyellcollection.org/content/early/2016/06/08/jgs2015-147.abstract

Kontakt:
Seniorforsker Adam Garde, GEUS
Tlf: 91 33 35 29
E-mail: aag@geus.dk