Velbesøgt Kulturnat hos GEUS i Nuuk

27-01-2016

Grønlands Naturinstitut og GEUS åbnede dørene for mange nysgerrige og videbegærlige besøgende på kulturnatten i Nuuk, lørdag den 23. januar 2016

Det myldrede ind med mennesker på Grønlands Naturinstitut lørdag den 23. januar 2016, hvor GEUS og Naturinstituttet bød indenfor til et Kulturnat arrangement. 962 besøgende i løbet af de tre timers åbningstid, så GEUS' personale havde travlt med at svare på spørgsmål og fortælle om geologi, mineraler, jordskælv og meget mere.

Ligesom sidste år var det sjovt at være med, og der var mange nysgerrige og videbegærlige borgere.

Også i år gav vi mulighed for, at folk kunne tage sine egne sten med og få at vide "om den var interessant", og ellers kunne de besøgende studere nogle af de mange forskellige grønlandske malme og sten med olie, som der var lagt frem. Udover de mange sten havde vi taget nogle hverdagsting med, så de besøgende kunne forsøge at parre de forskellige sten med materialerne i de ting, vi benytter i hverdagen.

En skærm, hvor dagens, gårsdagens, de sidste 14 dages, og de sidste 5 års jordskælv kunne ses, var et hit blandt mange, både små og store. Skærmen er en touch-skærm, hvor man ved et enkelt tryk kan se størrelsen på de enkelte jordskælv, tidspunkt samt lokalitet. Dette ledte naturligt til diskussion om pladeteknonik og videre til information om indsamling og indlevering af krav om Nordpolen, som udsprang af data indsamlet i §76-projektet om kontinentalsoklen nord for blandt andet Grønland.

Naturinstituttet og GEUS præsenterede i samarbejde, hvordan en mine ved Kvanefjeldet ved Narsaq kunne se ud. Selve mineområdet var opbygget i sand, mens køretøjer, knusningsanlæg etc. var lavet i Lego. Til de der turde, var der yellow cake, som er et af de produkter der vil blive produceret i en eventuel mine.

En anden af de store attraktioner på dagen var en totalt splittet computer, hvor man kunne være med til at gætte, hvilke råstoffer der indgår i en computer. Mange var overraskede over, at en computer består af mere end 60 forskellige grundstoffer, og at mange af disse grundstoffer findes i de grønlandske fjelde.

Emeritus, adjungeret seniorforsker Niels Henriksen (Oscar) var i anledningen af sin nye bog Grønlands geologi udforskes i Nuuk og var selvfølgelig med til kulturnatten, hvor han øste ud af sin enorme viden om Grønlands geologi. Vi håber, at han ved hjælp af mikroskop og tyndslib fik flere unge interesseret i geologi...

Også i år var der quiz. Spørgsmål og svar kan du se her: www.geus.gl

Kontakt:
Chefkonsulent Kisser Thorsøe
Telefon: +299 56 23 65
E-mail: kit@geus.dk

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk
Hele opstillingen af minen. I forgrunden ses yellow cake (her i form af citronkage), som er et af de produkter, som vil blive produceret i en eventuel mine.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Mor, far og søn ser på, hvor der har været jordskælv den seneste tid.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Geolog, Ph.d.-studerende Majken D. Poulsen fortæller om, hvilke mineraler der indgår i nogle af de ting vi omgiver os med til daglig.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Her ses mineområdet, som er lavet i en vask i bordpladen.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Konstitueret afdelingschef Per Kalvig fra GEUS fortalte i samarbejde med ingeniør Morten Birch Larsen fra Grønlands Naturinstitut om alle de processer, der sker i forbindelse med minedrift. Her eksemplificeret ved udvinding af uran ved Kvanefjeldet. Tailingsanlægget stod til højre for tørring- og pakkeområdet.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Ingeniør Rune Clausen sidder med en totalt splittet computer og fortæller, hvad gættelegen går ud på.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Her er nogle af gæsterne ved at blive overtalt til at deltage i quiz'en.
Forstør foto

Foto fra kulturnat hos GEUS i Nuuk Emeritus, adjungeret seniorforsker og forfatter Niels Henriksen (til venstre) fortæller her om, hvordan der skaffes vand i forbindelse med boringer. Det at skaffe vand til boringer kan være en udfordring, hvilket man blandt andet kan læse om i hans nye bog Grønlands geologi udforskes, som GEUS udgav for nylig.
Forstør foto