Se og hør hvordan GEUS registrerer jordskælv

22-12-2016

Artikel og video om jordskælvsmålinger. Læs om, hvordan GEUS registrerer jordskælv, og tag med en af vores seismologer langt ind i Mønsted Kalkgruber for at besøge en af seismograferne, som registrerer jordskælv.

Seismologerne ved GEUS måler rystelser i undergrunden 24 timer i døgnet, året rundt, fra fintfølende målestationer såkaldte seismografer i Danmark og Grønland. Seismograferne registrerer mange forskellige typer rystelser: store jordskælv på den anden siden af kloden, lokale jordskælv, atomprøvesprængninger, eksplosioner på dansk område samt trafik og anden menneskeskabt uro i nærheden af instrumenterne.

Hos GEUS i København analyseres data, og interessante signaler skilles fra støj og rapporteres til internationale datacentre.

"Vi ser alt, hvad der ryster. Vi har ikke et filter, der siger, at det kun er jordskælv. Det kan være alt fra lastbiler, der kører forbi, til forsvaret, der sprænger gamle miner, som fiskere har fået fat i. Men det kan også være atomprøvesprængninger, som Nordkorea har haft gang i," siger seismolog Trine Dahl-Jensen fra GEUS til videnskab.dk.

Læs artiklen og se videoen på videnskab.dk: Sådan måler man jordskælv i dag

Besøg vores undervisningsside om jordskælv med en kvikguide

Besøg vores e-læringsprogram om jordskælv og pladetektonik

Læs om GEUS' seismiske stationer og målinger

Kommunikationsmedarbejder Henrik Højmark Thomsen, GEUS
Tlf.: 91 33 35 36
E-mail: hht@geus.dk

Nede i Mønsted Kalkgruber

Tag med seismolog Trine Dahl-Jensen fra GEUS langt ned i Mønsted Kalkgruber for at besøge en seismograf, der registrerer jordskælv

Seniorforsker Trine Dahl-Jensen
GEUS
Telefon91 33 39 19