Konsekvenser af og kamp mod global kviksølvforurening TV-programmet: De ufødte børn

Publiceret 04-11-2014

Den globale kviksølvforurening og konsekvenserne af den er på programmet De ufødte børn, som DR1 sendte den 3. november 2014. GEUS har i mange år arbejdet med at reducere kviksølvforureningen fra små-skala guldminedrift i udviklingslande, som er en af de store kilder til forureningen.

Mandag den 3. november 2014 sendte DR1 programmet De ufødte børn. Programmet handler om den globale kviksølvforurening og konsekvenserne af den. Danmark taber årligt 750 millioner kr. på kviksølvforurening af børn. Det sker fordi ufødte fostre forgiftes, hvis mødrene spiser fisk, med for meget kviksølv.

En stor kilde til forureningen stammer fra kviksølv, som bliver anvendt til indvinding af guld i små-skala minedrift rundt i verdens fattigste lande. GEUS har i mange år arbejdet med at reducere denne kviksølvforurening ved at lære de fattige guldgravere at håndtere kviksølvet rigtigt eller helt at undvære den.

I programmet møder vi unge danske kvinder med for høje kviksølvkoncentrationer, og vi kommer med seniorforsker Peter Appel fra GEUS ud blandt fattige guldgravere, som bruger kviksølv til at få guldet ud af klipperne.

Se programmet: De ufødte børn på DR´s hjemmeside:
http://www.dr.dk/tv/se/de-ufoedte-boern/de-ufoedte-boern

Læs Geoviden bladet: Små-skala guldminedrift i udviklingslande:
http://geocenter.dk/publikationer/geoviden/geoviden-2-2007.html

Læs artiklen på videnskab.dk: Gigantisk kviksølvkatastrofe truer Filippinerne:
http://videnskab.dk/kultur-samfund/gigantisk-kviksolvkatastrofe-truer-filippinerne

Se filmen: Rather Rich & Healthy than Poor & Poisoned, hvor Peter Appel fra GEUS præsenterer den kviksølvfrie borax-metode i små-skala minedrift.
https://www.youtube.com/watch?v=B28dTncIrJw&list=TLl4Yhy6D5wDg

Forside til Geoviden nr. 2 fra 2007

I bladet Geoviden nr. 2 fra 2007 kan du læse om små-skala guldminedrift i udviklingslandene:
Hvor, hvorfor og hvordan, samt om kviksølv, helbred og brug af retorten.

Seniorforsker Peter Appel

GEUS
Telefon91333876