Fedtstensfigurer og -kunst

I Grønland er fedtsten blevet anvendt over 3000 år af forskellige kulturer som Saqqaq-, Dorset-, og Thule-kulturen, samt af Nordboerne og Herrnhuterne. Anvendelse har været til køkkenredskaber, lamper, husfacader, handelsvare og kunstobjekter.

Man anvendte mest fedtsten til praktiske formål såsom lamper, gryder og vandkar. Men ved 1700-tallet, hvor de første europæere kom til Grønland, opstod en efterspørgsel efter brugskunst og souvenirs, da europæerne begyndte at tage dem med hjem som minde om deres tid i landet. Særligt var figurer af dyr, tupilakker og menneskeskikkelser eftertragtede.

Tranlamper

Tranlamper. Øverst en halvmåneformet tranlampe fra tidlig Thule-kultur. Venstre skål: Dorset-kultur. De to skåle til højre: Saqqaq-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.

Det kulturelle håndværk

Fedtstensbearbejdning går tit i arv i blandt familier, og bliver givet videre ved mundtlig overlevering. F.eks. hvor man henter fedtsten, samt hvordan man udtager og bearbejder fedtsten. Fedtstensbearbejdning er således en af de ældste håndværk i Grønland og er i dag et af symbolerne på grønlandsk identitet.

Fedtstenskunstere i Grønland og Canada

I Canada har man gjort  etstort arbejde fra regeringens side for at fremme fedtstensforarbejdning og figurer som kunst og ikke bare som ’brugskunst eller souvenirs’. Dette har man gjort ved at indsamle viden blandt ældre og oplære unge i at finde, udtage og bearbejde fedtsten. Dette har været succesfuldt, og i dag findes der mange fedtstenskunstnere i Canada.

Fedtstensfigur

Dorthie Kristoffersen, 1989. Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Per Fly, ældre par. Nuuk Kunstmuseum.

Også i Grønland findes mange dygtige fedtstenskunstnere, som fortjener mere opmærksomhed. På trods af den lange historie med anvendelse af fedtsten, er fedtstens kulturelle værdi ofte lidt overset i Grønland, og der er stadig noget arbejde at udføre for ikke at miste den viden, som de ældre har omkring fedtsten i Grønland. Nogle af fedtstenskunstnernes værker kan opleves på Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Fedtstensfigur hvor der er skraveret et personnummer på kvinden ’Agathe’ der levede på Uummannaq øen. Peter A. Toft, Nationalmuseet.

Tranlampe, sen Thule-kultur

Tranlampe, sen Thule-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.