Fedtsten som forretning

Har du en iværksætter i maven? Ønsker du at arbejde med turisme, kunst eller småskalaminedrift? Der er mange muligheder for at få mere viden og hjælp til at starte din egen fedtstensvirksomhed i Grønland.

I Nuuk-området finder man fedtsten i verdensklasse. Alle interesserede borgere kan udnytte de mange erhvervsmuligheder, der findes i forbindelse med fedtsten: Kunst, souvenirs, geoturisme og råstofudvinding. 

Her må du drive småskala-minedrift

Steder som fortsat er egnede til fedstens-småskala-minedrift er ved Uummannaq øens nordvestlige brud, Quassussuaq, Ikkattut, Amitsuarsuk, Ataneq og Qussuk.

En af forekomsterne ved Ikkattut, som er egnet til minedrift.

En af forekomsterne ved Ikkattut, som er egnet til minedrift.  Se et forstørret billede.

Uummannaqs nordlige brud, der fortsat er egnet til minedrift

Uummannaqs nordlige brud, der fortsat er egnet til minedrift. Se et forstørret billede.

Fedtstensforekomster med tegn på historiske aftryk fra Nordboere og de forskellige Inuit-kulturer, som er fra før år 1900, er fortidsminder og fredede. Man må ikke bryde eller forstyrre i en zone på 20 meter rundt om fortidsminder. Se steder med fortidsminder.

Steder, hvor alle spor af forhistorisk brydning er fjernet af nyere minedrift, kan der fortsat brydes.

Fedtsten findes i Nuuk-området som talrige små forekomster. Områder markeret med en grøn firkant er kulturarv og må ikke bruges til minedrift. Klik på billedet for stor udgave.

Kunst og håndværk er også forretning

Fedtstensfigurer som souvenirs stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor de første europæere i Grønland begyndte at tage dem med hjem som minde om deres tid i landet.
Salg af fedtstenssouvenirs er stadig et erhverv, der kan give gode indtægter.

Læs mere om kunst og håndværk.

Kom godt i gang

Borgere i Grønland må frit indsamle og bryde fedtsten. Det skal foregå med håndværktøj – altså sav, kniv mv. Turister kan frit udføre fedtsten købt i Grønland, hvis de har en kvittering.

Har du været i Grønland i mere end seks måneder, må du bryde fedsten for en værdi op til 100.000 DKK/år. Det kan du gøre uden tilladelse. Vil du bryde for mere end 100.000 DKK/år, skal du søge en småskalatilladelse med eller uden eneret. For at kunne det, skal du have boet og betalt skat i landet i de sidste 5 år, du skal have CVR-nummer, og du skal afrapportere én gang årligt.

Det frarådes at anvende dynamit, da disse kan ødelægge fedtsten.

Der kan være asbest i fedtsten. Undgå asbest-årer, som er tynde bånd med fiberrige gulbrune mineraler; de kan skade din sundhed. Du skal være udendørs eller være i et rum med udsugning og bære støvmaske, når du arbejder med fedtsten. Asbesten er kun farlig, når der arbejdes med stenen, ikke som færdigt produkt eller ubearbejdet sten.

Se regler for småskala-minedrift.

Har du spørgsmål?

Kontakt geolog Majken D. Poulsen ved GEUS' kontor i Nuuk

E-mail: madp@geus.dk

Amitsuaqsuk-brud er egnet til minedrift

Amitsuaqsuk-brud er egnet til minedrift. Se et forstørret billede.