Fedtsten i Grønland

Fordyb dig i de fascinerende fedtsten, der findes i bl.a. Grønland, og bliv inspireret af deres geologiske historie og anvendelsesmuligheder. Måske vækker det endda din interesse til selv at arbejde med fedtsten.

En verden af muligheder

I dag bruges fedtsten mest til souvenirs og kunsthåndværk. Men den spændende sten kan meget mere. Fedtsten holder på varme, er vandtæt og syrebestandig. Derfor er den gennem tiden blevet brugt til mange forskellige formål, f.eks. til gryder og lamper.

Fedtsten i verdensklasse

Fra den geologiske forskning ved vi, at fedtsten fra Nuuk har meget høj kvalitet. Vi ved også, at der ikke er fedtsten nok til en stor industriel produktion, men der er rigeligt med materiale i de kendte forekomster til, at mange flere i dag kan hente deres egen fedtsten i området. Det er billigere end import – og lokale fedtsten er af god kvalitet.
 

Geologisk historie

Nuuk-området har nogle af de bedste fedtstenforekomster i Grønland og med flest forekomster samlet inden for et mindre område. Nuuk-området er samtidig den ældste del af Grønland, der kaldes det Nordatlantiske Skjold. Det Nordatlantiske Skjold har været en stabil del af Grønland siden Arkæikum (ældre end 2,5 milliarder år), og er sammensat af flere gamle mikrokontinenter, der kolliderede i forskellige tidsperioder. I forbindelse med disse sammenstød er der flere steder bragt dele af den underliggende kappe med op til jordskorpen. Bjergarter fra kappen indeholder mineraler, der er ustabile i Jordens skorpe og reagerer let med varme væsker og former nye mineralfaser, og dermed kan fedtsten dannes ved kemisk nedbrydning af kappebjergarter.

Fedtstens egenskaber

De gamle bjergarter ved Nuuk er 3,6-3,7 milliarder år, og i disse bjergarter, kaldt orthognejser, findes nogle af de bedste fedtstensforekomster i Grønland. Fedtsten fra Nuuk var et eftertragtet råstof for de forskellige kulturer, der har boet i området igennem tiden, pga. fedtstens egenskaber såsom at være let at bearbejde, kan holde på varme, modstå syrer og er vandtæt. Fedtsten har således været en yndet handelsvare for mange kulturer, og bliver stadig anvendt i dag.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Fakta om fedtsten

Fedtsten indeholder store mængder talk, som er et af de blødeste mineraler. Fedtsten er derfor bløde, glatte og med en fedtet overflade.

Talk er let at bearbejde, men er oftere blandet med andre mineraler såsom serpentin, magnesit, klorit, glimmer, amfibol og karbonat. Fedtsten holder på varme, er vandtæt og syrebestandig. Disse egenskaber gør fedtsten ideelt til at udskære genstande og til tranlamper og gryder, mens fedtsten i dag anvendes fortrinsvis til brugskunst.

Fedtsten kaldes også vegsten, spæksten, klæbersten, steatit, samt soapstone på engelsk og ukkusissaq på grønlandsk.

Fedtstensfigur

Fedtstensfigur af Simon Kristoffersen, 1987.

Fedtsten som erhverv

I Nuuk-området finder man fedtsten i verdensklasse. Alle interesserede borgere kan udnytte de mange erhvervsmuligheder, der findes i forbindelse med fedtsten: Kunst, souvenirs, geoturisme og råstofudvinding.

Læs mere om fedtsten som erhvervet.

Har du spørgsmål?

Kontakt geolog Majken D. Poulsen på GEUS' kontor i Nuuk

E-mail: madp@geus.dk

Telefon: +299 56 23 51