Is i opbrud - Kulturnat den 12.oktober 2007

01-10-2007

GEUS byder velkommen på Kulturnatten sammen med sine partnere i Geocenter Danmark. I år ligger fokus på Grønlands indlandsis og på det, vi kan lære af den i takt med at den smelter.

Sted:
Geologisk Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

Program

Kl. 16:00 - 23:45: IS I OPBRUD
Vi tager temperaturen på isen i Grønland. Mød forskerne, der har fingeren på pulsen. Museets særudstillingslokale er omdannet til et oplevelsesrum, hvor du kan se, hvordan man overvåger Indlandsisen, og høre den dybe rumlen af kilometertyk is i bevægelse. Hør om galopperende gletschere og se de fantastiske træer fra Nordgrønland, som blev rendt over ende af isen for 2 millioner år siden. Hør og se, hvordan Indlandsisens floder i fremtiden kan drive kraftværker. Oplev:

Indlandsis på skrump
Flere af Indlandsisens store isbræer er i de seneste år brudt op og bevæger sig nu så hurtigt, at de får jorden til at skælve. Se billederne fra undersøgelserne af Helheim Gletscheren i Østgrønland og lyt til de meget forskellige lyde fra isskælv og almindelige jordskælv.

Vi holder øje med Indlandsisen
Et nyt dansk overvågningsprogram skal holde øje med smeltningen af Indlandsisen. Nye studier viser, at den hastighed, hvormed de store gletschere smelter og kælver, er steget markant igennem de seneste år. Kom og se en af de automatiske stationer der står på isen og hør om arbejdet med at holde øje med verdens anden største isklump.

Galoperende gletschere
Gletschere kan gå amok og pludselig rykke mange kilometer frem på kort tid. Disse såkaldte galoperende gletschere findes blandt andet på Disko øen i Vestgrønland. Hør om hvad der sker og få den dramatiske historie om den vilde bræ på Disko.

Træerne fra Nordgrønland
For 2 millioner år siden voksede der skove i Nordgrønland. Se de fantastiske træer fra den gang og hør om hvordan naturen så ud højt mod nord, inden isen indtog Grønland.

Strøm fra Indlandsisen
De store smeltevandsfloder på Indlandsisen kan drive vandkraftværker. Hør og se, hvordan forskerne bruger radarbølger, dynamit og farvestof til at kortlægge vandets veje på isen.

Foredrag og film

Kl. 16.00: Bjerge af Ild
Se hvorledes vulkanologerne undersøger Jordens vulkaner og forsøger at forvarsle udbrud. Vulkanfilm i museets auditorium. Varighed 45 min.

Kl. 17.00: Hvordan levede dinosaurerne?
Filmforevisning i museets auditorium. Varighed 45 min

Kl. 18.00: Med dinosaurerne til lægen
Dinosaurerne blev også syge og dårlige - hvordan kan man se det ? Causeri for børn i museets auditorium. Ved juniorforsker Bent Lindow, Geologisk Museum. Varighed 30 min.

Kl. 19.00: Bidmærker og forstenet lort fra dinosaurer
Blandt dinosaurerne fandtes nogle af de allerstørste rovdyr og planteædere, som nogensinde har levet på Jorden. Ved at se på bidmærker i knogler og undersøge indholdet af forstenet lort "koprolitter" fra dinosaurer kan man se, hvad de forskellige dinosaurer har spist. Causeri for børn i museets auditorium af juniorforsker Jesper Milán, Geologisk Institut. Varighed 45 min.

Kl. 20.00: Hvad Grønlands Indlandsis fortæller
Isborekernerne gennem Grønlands Indlandsis kan fortælle om Jordens klima gennem mere end 250.000 år, men også om de klimaændringer vi måske står overfor, blot inden for de næste hundrede år. Foredrag i museets auditorium. Varighed 45 min.

Kl. 21.00: Jagten på Indlandsisens grønne energi
Imponerende smeltevandsfloder i og på Grønlands Indlandsis kan drive kraftværker. Forskerne har brugt radar, dynamit og farvestoffer for at se, hvordan vandet strømmer under den tykke is, og undersøgt om disse floder kan udnyttes til kraftværker i fremtiden. Foredrag i museets auditorium ved geolog Henrik Højmark Thomsen. Varighed 45 minutter.

Kl. 22.00: Kan vulkanudbrud påvirke Jordens klima?
Undersøgelser gennem de sidste 50 år har kunnet påvise, at voldsomme vulkanudbrud har en effekt på Jordens klima, i hvert fald over en periode på 3-5 år. Foredrag i museets auditorium ved lektor Erik Schou Jensen. Varighed 45 min.

Kl. 23.00: Supervulkaner
Supervulkaner med gigantiske udbrud nævnes oftere og oftere i pressen. Men findes de virkelig og hvor stor er sandsynligheden for et udbrud? Foredrag med film i museets auditorium ved lektor Erik Schou Jensen. Varighed ca. 45 min.