Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Vand og jord > Vandkvalitet > Rapporter > Emerging contaminants in Danish groundwater - rapport

Emerging contaminants in Danish groundwater - rapport

GEUS har for Miljøstyrelsen gennemført en krystalkugleundersøgelse af, hvad der kan forventes at skulle undersøges i fremtiden for at sikre rent grundvand.

GEUS rapport 2005/49 hele rapporten i HTML
Hjemtag (download) rapporten i pdf-format (velegnet til udskrivning): geus_rap_2005_49.pdf (~ 0,4 Mb)
PDF-filer kræver et separat program. Hvis du ikke allerede har et program til at vise pdf-filer kan du hjemtage (downloade): Acrobat Reader eller GSview

Kort sammendrag

GEUS har for miljøstyrelsen gennemført en krystalkugleundersøgelse af hvad der kan forventes at skulle undersøges i fremtiden for at sikre rent grundvand.

Metoden har været at fem seniorforskere har søgt i internationale databaser, brugt netværks kontakter og kontaktet organisationer i Europa og USA, der arbejder med kvaliteten af grundvand til brug for drikkevand. “Emerging contaminants“ eller fremtidige forureninger af grundvandet er ikke kun nye stoffer, som man er begyndt at bruge, men kan også omfatte stoffer eller mikroorganismer, man blot tidligere ikke har været i stand til at måle for, eller stoffer, hvor brugen og forekomst i produkter hidtil var ukendt.

Der skal fremhæves, at der ikke er tale om, at de forbindelser eller organismer, der omtales i rapporten, er fundet i dansk grundvand. De stoffer og organismer, der nævnes, er blot sandsynlige forureninger som der ikke er blevet undersøgt for i nationale overvågningsprogrammer, og rapporten foreslår at en indsats med forskning og overvågning igangsættes indenfor følgende områder:

  • nye metabolitter fra pesticider
  • østrogen fra husdyrbesætninger
  • patogene virus, bakterier og protozoer
  • lægemidler
  • antibakterielle midler og visse syntetiske musk produkter.
Emerging contaminants in Danish groundwater - rapport