Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Serviceydelser > Laboratorier > Flyfotolaboratoriet

FLYFOTOLABORATORIUM​

Triassic red beds and gypsiferous strata along Buch Bjerg (top 720 m) in the northeastern part of Jameson Land (East Greenland).
Billeder taget fra luftes bruges blandt andet til geologisk kortlægning, topografisk udtegning og 3D-modellering og visualisering. Laboratoriet tilbyder 3D-kortlægning og hjælp til tolkning af stereobilleder optaget fra fly, helikopter, drone, båd eller på landjorden og har et omfattende arkiv af flybilleder fra Grønland i flere målestoksforhold.

Flyfotolaboratoriet råder over udstyr til fotogrammetrisk måling af synlige geologiske fænomener i flybilleder fra forskellige flyvehøjder. Herudover kan måling af synlige geologiske fænomener i skråbilleder optaget fra standpladser på jorden eller fra båd, fly eller helikopter foretages, foruden måling af objekter til brug for topografisk kortproduktion i områder uden topografisk kortdækning.

Laboratoriet råder ligeledes over 2 kamerasystemer til optagelse af skråbilleder i store målestoksforhold til senere fotogrammetrisk opmåling og 3D stereovisualisering af digitale 3D kortdata på projektionsskærm.

Udlån af kamerasystemer til optagelse af fotogrammetriske serier i forbindelse med feltarbejde er muligt. I øvrigt besidder laboratoriet et arkiv med papirkopier af flybilleder, som dækker Grønland i flere målestoksforhold, som kan lånes.

Nøgleinstrumenter

  • 3 digitale fotogrammetriske arbejdsstationer
  • 3 SOCET SET software-pakker til aerotriangulation, DTM-generering, ortofotoproduktion, kurvegenerering, vektorkort- kompilering
  • Udstyr til visualisering af 3D data ved stereoprojektion
  • Kalibreret kamera Canon EOS-1 MarkIII Ds
  • Kalibreret kamera Canon EOS-5 MarkII Ds

Begrænsninger i adgang
Alle metoder kræver kort instruktion og nogen tilvænning. Alle instrumenter kræver instruktion. Brugere bedes derfor bestille tid til introduktion samt vejledning i en periode. Laboratoriet har stor erfaring i at oplære speciale- og ph.d. studerende i anvendelsen af udstyr og metoder.

Priser
Priser aftales særskilt pr. opgave.

Placering
Afdeling for petrologi og malmgeologi - GEUS, bygning 3, lokale 0-327

   

Kontakt
Erik Vest Sørensen
Erik Vest Sørensen  

Mail: evs@geus.dk
Telefon: 9133 3861 

       

 

 Udstyr og processer

 


En af laboratoriets stereo arbejdsstationer med SOCET SET-systemet installeret. Kan anvendes til stereoskopisk tolkning i luftbilleder og næroptagelser med stereoskopisk dækning.


Laboratoriets ekstensive arkiv af luftbilleder over Grønland.
Flyfotolaboratorium