Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Publikationer > Populærvidenskab > Geologi nyt fra GEUS > Geologi Nyt fra GEUS nr. 2, 2003 - oversigt

Geologi Nyt fra GEUS nr. 2, 2003 - oversigt

 
Temanummer - Geologi i det sydlige Vestgrønland - Tunulliarfik området og Gardar-provinsen - læs bladet on-line eller hjemtag pdf-fil
Nr. 2, november 2003 thumpnail af bladets forside

tekst - geologi nyt fra geus

Geologi i det sydlige Vestgrønland

Sydvestgrønlands geologi er domineret af det knap 2 mia. år gamle granitiske grundfjeld i bjergkæden Ketiliderne, af den over en mia. år gamle vulkanske Gardar provins og af et istidslandskab.

Redaktør: Henning Sørensen

Copyright, udgiver: GEUS - ISSN: 1396-2353

Forsidefoto
Den lange fjord Tunulliarfik har i mere end 1000 år været en livsnerve for Sydvest Grønland.

I år 986 bosatte Erik den Røde sig nær bunden af fjorden i Brattalhid, i dag Qassiarsuk. Gennem nogle hundrede år lå der et stort antal nordbogårde langs fjorden, dengang kaldt Eriks Fjord, og nærliggende fjorde. Nordboernes bispesæde Gardar blev bygget ved Igaliku Fjord umiddelbart sydøst for Tunulliarfik, stedet hedder i dag Igaliku.
I dag forbinder Tunulliarfik vigtige aktivitetscentre: Narsarsuaq lufthavn ligger nær bunden af fjorden, byen Narsaq ligger midtvejs mod havet, hvor fjorden skifter navn til Skovfjord, og Qaqortoq, Sydgrønlands vigtigste by, ligger umiddelbart syd for fjordens munding.
Fjorden er centrum for turismen i Sydgrønland med livet i byerne og de mindre pladser, ruiner af inuit- og nordbobebyggelser, bræer og Indlandsisen, vandreture, fiskeri og muligheden for at erhverve tugtupit og andre fascinerende mineraler som hovedattraktioner.
Fjorden giver også adgang til studiet af et meget interessant geologisk område, som er opbygget af et 1700-1900 millioner år gammelt granitisk grundfjeld og af rødderne til et 1350-1140 millioner år gammelt vulkansk område, der er internationalt kendt under navnet Gardar-provinsen. I området findes også nogle spektakulære gletschere.
Istidens gletschere har afhøvlet fjeldene; de smeltede væk fra området for omkring 9000 år siden. Klimaet har været forholdsvis køligt siden da. Dette betyder, at forvitringen har været svag. De iseroderede fjeldoverflader giver derfor exceptionelt gode muligheder for geologiske studier. Ydermere huser Gardar-provinsen nogle verdensberømte minerallokaliteter.
På de efterfølgende sider fortælles den geologiske historie af landet langs Tunulliarfik/Skovfjord med hovedvægt på Gardar-perioden og det mineralrige Ilímausssaq-kompleks.

Læs hele tema-nummeret
'Geologi i det sydlige Vestgrønland'

Hjemtag (download) pdf-fil:
gi03-2.pdf (~5500 Kb)

Geologi Nyt fra GEUS nr. 2, 2003 - oversigt