Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Geologi for alle > Video og animationer > Ekspeditionsfilm fra Grønland

Ekspeditionsfilm fra Grønland

Filmklip fra ældre geologiske ekspeditioner i Grønland. Du kan se hvordan geologerne arbejder og opleve ekspeditionslivet i den grønlandske ødemark
Om Ekspeditionsfilm fra Grønland
Filmklippene stammer fra gamle smalfilm i GEUS' arkiver, som nu er blevet digitaliseret og dermed tilgængelige for et større publikum.

Kilderne til filmklippene er smalfilm fra historiske geologiske ekspeditioner og frigivne film fra mineselskaber, som har søgt efter råstoffer i Grønland.

GEUS har i forbindelse med digitaliseringen kun udført den nødvendige redaktion som fx at fjerne irrelevant indløbsfilm.

Det er planen at tilføje flere filmklip i takt med at kilderne bliver frigivet og digitaliseret.

Lauge Kochs To-årsekspedition 1938
Info: 14 min. uden lyd

Optagelse fra Lauge Kochs geologiske kortlægning i det centrale Østgrønland i 1938 – den såkaldte To-årsekspeditionen. Filmen viser sejlads med motorbåde og ekspeditionsskibet s/s Godthåb og flyvning med Marinens vandfly en Heinkel 93 Monoplaner med pontoner. Der er glimt af ekspeditionshuset på Ella Ø, som blev kaldt for Ørnereden og livet i Scoresbysund. Farvefilmen til sidst viser beboerne i udstedet Kap Hope.

Første boringer i Isua jernmalmen,
Kryolitselskabet Øresund 1971

Info: 22 min. med lyd

Jernmalmen ved Isua i Sydvestgrønland blev fundet af Kryolitselskabet Øresund i 1965. Filmen viser hvordan selskabet i 1971 byggede en permanent lejr for at undersøge jernmalmen nærmere. Samme år begyndte de boringer i jernmalmen, som er næsten totalt dækket af Indlandsisen.

Undersøgelser af Isua jernmalmen,
Kryolitselskabet Øresund 197
2

Info: 5 min. uden lyd

Geologer ankommer til feltlejr ved Isua jernmalmen i Sydvestgrønland i 1972 og starter undersøgelser. Her startede Kryolitselskabet Øresund i 1971 boringer i jernmalmen. Filmen viser mange optagelser fra helikopter over det store område ved Indlandsisen.

Vandkraftundersøgelser ved Isua 1,
Kryolitselskabet Øresund 1974

Info: 8 min. uden lyd

I 1974 begyndte Kryolitselskabet at undersøge om der kunne etableres et vandkraftværk ved Isua, som skulle levere strøm til en fremtidig jernmine.  Filmen viser målinger af vanddybder og strømhastigheder i elven. En Jetranger helikopter fra firmaet Heliswiss hjælper til.

Vandkraftundersøgelser ved Isua 2,
Kryolitselskabet Øresund 1974

Info: 8 min. uden lyd

I 1974 begyndte Kryolitselskabet at undersøge om der kunne etableres et vandkraftværk ved Isua, som skulle levere strøm til en fremtidig jernmine. Filmen viser hvordan hydrologerne etablerer en kabelforbindelse over elven, hvor man senere skal måle strømhastighed og vanddybder. 

Prospektering i Sydvestgrønland,
Kryolitselskabet Øresund 1972

Info: 10 min. uden lyd

Prospektering ved Sdr. Isortoq i Sydvestgrønland i 1972. Filmen viser hvordan Kryolitselskabet Øresund etablerer en baselejr af præfabrikerede hytter, og hvordan man opbygger et brændstof depot. Der flyves sling med de to helikoptertyper: Alouette II og Sikorsky S-61.

Ekspeditionsfilm fra Grønland