Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Natur og klima > Jordskælv og skred > Jordskælv og seismologi > Seismologi i Grønland

Seismologi i Grønland

 
Der drives et netværk bestående af fire seismografer i Grønland. Seismograferne, som står i Danmarkshavn, Ittoqqortoormiit (Scoresbysund), Narsarsuaq og Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) er placeret på en måde, der giver den bedst mulige dækning af nære og fjerne jordskælv.

GEUS driver et netværk bestående af fire seismografer i Grønland

Seismograferne, som står i Danmarkshavn, Ittoqqortoormiit (Scoresbysund), Narsarsuaq og Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) er placeret på en måde, der giver den bedst mulige dækning af nære og fjerne jordskælv.

Seismograferne i Danmarkshavn og Kangerlussuaq er installeret i samarbejde med tyske og amerikanske forskningsinstitutioner, og seismografen i Kangerlussuaq indgår endvidere i FN traktaten om stop for atomprøvesprængninger. Målinger fra denne seismograf vil blive brugt til at skelne nukleare sprængninger fra jordskælv.

Foto af landskab i Grønland Seismografer på Grønland:
Kangerlussuaq Narsasauq Ittoqqortoormiit Danmarkshavn
Foto af landskab i Grønland Næsten alle verdens lande indgår i et internationalt samarbejde omkring registrering af jordskælv og udveksling af data. De grønlandske seismografer udgør en vigtig brik i dette samarbejde, fordi de dækker et stort geografisk område. Seismograferne er i perioden 1998-2000 blevet opgraderet til state-of-the-art digitale bredbåndsseismografer, der lever op til de højeste internationale standarder.

Jordskælvsmålinger bruges bl.a. til at lokalisere de enkelte jordskælv og til at skaffe oplysninger om undergrundens sammensætning. Undertiden iværksættes forskningsprojekter, hvor de permanente seismografer suppleres med et tættere netværk af midlertidige seismografer således at flere detaljer om undergrunden kan fremskaffes.

Det seneste seismologiske forskningsprojekt i Grønland kaldes GLATIS og involverer 18 seismografer fordelt langs kysterne og på indlandsisen. Hovedparten af feltarbejdet blev udført i løbet af sommeren 2000, og den efterfølgende databehandling forventes af skaffe oplysninger om undergrunden ned til ca. 700 km dybde. Projektet er finansieret af Forskningsstyrelsens program for Nordatlantforskning og Grønlands Råstofdirektorat.

Registrerede jordskælv i Grønland og nærmeste omegn
Registrerede jordskælv i Grønland og nærmeste omegn

Seismologi i Grønland