Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Natur og klima > Is og gletsjer > Stabilitet og variationer af landbaseret arktisk is (SVALI)

Stabilitet og variationer af landbaseret arktisk is (SVALI)

 
Department of Quaternary geology, Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS)

     

For yderligere info om projektet kontakt:

 • Email - Andreas Peter Alstrøm: apa@geus.dk
 • Stabilitet og variationer af landbaseret arktisk is (SVALI)

  Nordic Centre of Excellence, SVALI
  Den nylige opvarmning af Jorden har medført ændringer i kryosfæren – den del af jordsystemet hvor vand forekommer i sin frosne form – hvilket har betydet en øget astrømning af smeltevand og isbjerge fra gletsjerne og et stigende havniveau. Den øgede afstrømning af ferskvand til havene påvirker også havcirkulationen og den hydrologiske cyklus i Arktis. Disse ændringer sker hurtigere end forventet. For at blive i stand til at forudsige fremtidige havniveaustigninger er det nødvendigt med en bedre forståelse af glaciologiske processer og af inkludere dem i modeller af jordsystemet.

  NCoE SVALI forsøger at besvare følgende nøgle spørgsmål: Hvor hurtigt ændre volumen af is sig i det arktiske og nordatlantiske område og hvorfor? Vil disse processer fortsætte med at accelerere? Hvad er konsekvenserne for havniveau og – cirkulation? Hvilken betydning får det for samfundet?

  Periode: 2010 - 2015
  Projektleder : Andreas Peter Ahlstrøm
  Finianciering : Norden – Top Level Research Initiative
  Collaborators : University of Oslo, Norwegian Polar Institute, CSC - IT Center for Science Ltd., University of Copenhagen, Danish Meteorological Institute, Uppsala University, Norwegian University of Life Sciences, University Centre in Svalbard, Finnish Meteorological Institute, Icelandic Meteorological Office, University of Iceland, Arctic Centre - University of Lapland, Climate Research Centre Greenland, Norwegian Water Resources and Energy, University of Stockholm

  Hjemmeside : http://www.ncoe-svali.org    


   
   


  Edited by:
  Jacob Geltzer, GEUS - jgel@geus.dk

  Stabilitet og variationer af landbaseret arktisk is (SVALI)