Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Naviger op
Log på
> Forsiden > Energi > CO2 lagring > Geologisk CO2 lagring > In-situ R & D Laboratory for Geological Storage of CO2

Projekt: In-situ R & D Laboratory for Geological Storage of CO2 (CO2SINK)

 
Projekter med deltagelse af GEUS - Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse

Demonstrationsanlæg for CO2 lagring ved Berlin

logo I januar 2004 startede et forskningsprojekt, der skal opføre og drive verdens første anlæg til oplagring af CO2 fra et kraftværk. Projektet foregår i den lille by Ketzin, der ligger tæt ved Berlin i Tyskland. Projektet skal demonstrere, at det er teknisk muligt og sikkert at lagre CO2 i undergrunden fra almindelig energiproduktion. Det er det første CO2 projekt, der både skal analysere de tekniske og økonomiske sider og samtidig skabe folkelig accept og tryghed ved lagring nær et tætbefolket område.

Forud for etableringen af det nye CO2-lager skal der foretages en omfattende baggrundsundersøgelse (baseline-studie) med henblik på at dokumentere Ketzin strukturens tilstand, såvel i undergrunden som på overfladen, før injektion af CO2 påbegyndes. På grundlag af tilgængelige geologiske, petrofysiske og geofysiske data, samt nye 3D seismiske undersøgelser, bliver der lavet en geologisk model af reservoiret og alle overliggende lag.

Der er planlagt en injektionsboring og to observationsboringer nær toppen af Ketzin strukturen. Borehullernes foringsrør vil blive udstyrede med avancerede, permanente måleinstrumenter, og disse skal sammen med en gentagelse af de 3D seismiske undersøgelser belyse CO2'ens bevægelse i reservoiret både under og efter CO2 injektionen. Sammen med fortsatte overflademålinger af CO2 koncentrationer sikres det, at der ikke sker udsivning af CO2 til overfladen. Udover de geofaglige og ingeniørmæssige analyser omfatter projektet endvidere en indledende risikoanalyse.

Projektet er støttet af EU's 6. rammeprogram for forskning og udvikling og skal løbe i fem år. Den tyske forskningsinstitution: Geoforschungszentrum Potsdam (GFZ) er overordnet projektleder og der deltager flere europæiske forskningsinstitutioner og industrivirksomheder, her iblandt GEUS.

Projektpartnere: Geoforschungszentrum Potsdam (GFZ) samt en række industripartnere

Kontakt: Kim Zink Jørgensen (GEUS) kzj@geus.dk

Læs mere om CO2SINK på projektets hjemmeside www.co2sink.org

In-situ R & D Laboratory for Geological Storage of CO2